Hjortgryta á la Carlsson

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på hjort/rådjursgryta som mina föräldrar alltid har gjort.
Från början gjorde vi det alltid på rådjur eftersom pappa är jägare, men det går också bra att använda hjortkött då smaken är ganska lika.
Nu kör vi!
INGREDIENSER:
4 port
1 kg rådjurs eller hjortkött i bitar med ben. Exempelvis bog eller hals.
2 msk smör
1 pkt bacon
4 gula lökar
1 vitlöksklyta
1,5 tsk salt
1,5 tsk vitpeppar
2 msk tomatpuré
1 dl grädde
Ett knippe persilja.
SÅ HÄR GÖR DU:
Bryn köttet runt om i smör och lägg sedan över det i en större gryta.
Skär baconskivorna i strimlor och skär lökarna i klyftor, bryn dem sedan tillsammans i stekpanna och häll det sedan över köttet.
Krossa vitlöksklyftan och lägg i den i grytan.
Krydda alltihop med salt, vitpeppar och tomatpure, späd med 1 dl vatten och låt sedan grytan koka på svag värme under lock i ca 45 min.
Tillsätt grädde och strö över finhackad persilja.
Servera alltsammans med potatis eller ris, haricots verts och ättiksgurka eller en enkel grönsallad.
Från början gjorde vi det alltid på rådjur eftersom pappa är jägare, men det går också bra att använda hjortkött då smaken är ganska lika.
Nu kör vi!
INGREDIENSER:
4 port
1 kg rådjurs eller hjortkött i bitar med ben. Exempelvis bog eller hals.
2 msk smör
1 pkt bacon
4 gula lökar
1 vitlöksklyta
1,5 tsk salt
1,5 tsk vitpeppar
2 msk tomatpuré
1 dl grädde
Ett knippe persilja.
SÅ HÄR GÖR DU:
Bryn köttet runt om i smör och lägg sedan över det i en större gryta.
Skär baconskivorna i strimlor och skär lökarna i klyftor, bryn dem sedan tillsammans i stekpanna och häll det sedan över köttet.
Krossa vitlöksklyftan och lägg i den i grytan.
Krydda alltihop med salt, vitpeppar och tomatpure, späd med 1 dl vatten och låt sedan grytan koka på svag värme under lock i ca 45 min.
Tillsätt grädde och strö över finhackad persilja.
Servera alltsammans med potatis eller ris, haricots verts och ättiksgurka eller en enkel grönsallad.