Skomakarlåda, Närkes Landskapsrätt.

 
Jag har fått en del frågor om vad det är för maträtt jag har som profilbild så jag tänkte att jag lägger ut receptet på skomakarlådan.
Skomakarlåda heter det för att biffen man lägger på moset liknar en skosula, rätten brukar anses vara Närkes landskapsrätt.
 
Ingredienser till 4 portioner:
 
4 skivor oxfilé eller utskuren biff. Biffarna bör ligga på ca 125g.
800g mjölig potatis. King Edward går utmärkt.
2,5 dl mjölk 3%
2 msk smör
1/2 paket bacon. 150g
1 msk smör till stekning
1 dl rött vin. Jag använder inte matlagningsvin till detta, men inte det dyraste på hyllan heller.
2 msk ox eller kalvfond. Ox till oxfilé, kalv till biff.
2 msk hackad persilja
salt & peppar efter behag.
 
Tillagning:
 
Skala och dela poatisen i mindre bitar. Koka den i 15 minuter tills den blivit mjuk.
SALTA INTE! 
 
Värm mjölk och blanda i potatisen tillsammans med smör. Vispa moset fluffigt och krydda med salt och peppar.
Strimla bacon och stek det knaprigt, låt det sedan rinna av på en bit hushållspapper.
 
Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida i smör, lyft dom sedan ur pannan och häll vinet och fonden och vispa lätt. Låt det småkoka i 1-2 minuter.
Hacka persilja fint och blanda den med bacon.
 
Lägg lagom mängd mos på en tallrik och placera biffarna ovanpå, toppa med bacon och persiljeblandningen och lite skysås.
Servera med kokta grönsaker som ex. morot eller haricots verts.
 
Smaklig måltid!
 

Kommentera här: